Enerji dünyada oldukça kıymetlidir. Bu nedenle dev enerji sektörü aktörleri birbirleri ile zaman zaman mücadele etmekte, zaman zaman farklı yatırımlar yapmaktadır. Enerji krizi hemen hemen tüm ülkelerde ama özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde olması istenmeyen ve bunun için çareler aranan bir durumdur.
Kriz olmaması için yatırımın zorunlu tutulduğu bilinmektedir. Mesela Türkiye’de 2020 yılında enerji krizinin yaşanmaması için 130 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor. Bu enerjilerin başında da elektrik gelmektedir.
Enerji sektörü genellikle dev şirketlerin yatırım yaptıkları bir alan olduğu için bu sektörün büyük aktörleri de fırsatları değerlendirmeye çalışmaktadır.
Örneğin Koç, Sabancı, Enka, Akkök, Zorlu gibi büyük firmalar enerjide ilk sıralarda yer alma gayretinde olan büyük firmalardır. Bu firmaların hedefi 5 yıl içinde kapasitelerini daha da artırmak ve böylelikle enerji piyasasının getirilerinden daha çok pay kapmaktır. Söz konusu firmalar elektrik enerjisi alanında da faaliyet göstermektedir.
Türkiye’nin önümüzdeki 12 yılda 55 gigawatt yeni yatırımın gerekli olduğu bilinmektedir.
Oysa ki mevcut enerji potansiyeli bunun altındadır. Dolayısı ile bu alan yeni yatırım zorunlulukları getirmektedir. Türkiye’nin 2020 yılına kadar enerji yatırımlarına 130 milyar dolar ayırma zorunluluğu hem yerli hem de yabancı şirketleri yatırıma çekmektedir. Enerji sektörünün bu hareketliliği uzun süre daha devam edecektir. Çünkü Türkiye’nin enerji alanında yoğun bir açığı bulunmaktadır.
~ 0 yorum: ~
~ Yorum Gönder ~